Boekerij: bekijk onze collectie

Ter gelegenheid van de Boekenweek 2015 maakte Pieter Steinz een verkenning van dit onderwerp. Zestig bladzijden lang struikelen we over romanfiguren en auteurs met de meest uiteenlopende psychische eigenaardigheden, van grappig tot angstaanjagend, van onschuldig tot levensbedreigend. Ook de psychiater lopen we tegen het lijf, zowel in de rol van auteur als in die van personage.

Te gekke boeken en schrijvers
Nu is er in de Verhalenkamer een unieke collectie ‘Te gekke boeken’. Medewerker Marijn van Hoorn stelde deze unieke expositie samen. Uittreksels van vele boeken zijn beschikbaar. Veel boeken vind je terug in vitrines of in de boekenkast. Wil je een boek lenen, maak daarover met ons een afspraak.

Bijeenkomsten
In de Verhalenkamer worden inspirerende literaire avonden gegeven onder de naam Te gekke boeken en schrijvers. De schrijver zelf komt langs voor een lezing en voor het beantwoorden van vragen. Houd onze agenda goed in de gaten en mis dit niet!

Waanzin in de wereldliteratuur

Personages

Het blijkt dat al in de literatuur van de Oudheid de waanzinnige voorkomt. In de Griekse tragedie is het de man of vrouw, die door de slagen van het noodlot gek wordt van wanhoop en verdriet. Ook Shakespeare heeft aangrijpend laten zien hoe iemand tot waanzin kan vervallen. 

Schrijvers-patiënten

Aristoteles constateerde al, dat in cultureel opzicht toonaangevende personen maar al te vaak te lijden hebben onder melancholie. Recent grootschalig onderzoek laat een sterk verband zien tussen kunstzinnige creativiteit en psychiatrische problematiek. We zien deze relatie ook wel grof omschreven als: de grens tussen genialiteit en gekte.

Psychiaters

Er zijn maar heel weinig psychiaters die fictie hebben geschreven; een goed voorbeeld is de Amerikaan Irvin D. Yalom met Nietzsches tranen (1992). Enkele Nederlandse voorbeelden zijn de dichters Rutger Kopland en Vasalis en de Tachtiger Frederik van Eeden.

Bronnen:

Ranne Hovius, De eenzaamheid van de waanzinTweehonderd jaar psychiatrie in romans en verhalen, 2013

Ranne Hovius, Vogels van waanzin. Psychiatrie in Nederlandstalige romans en gedichten, 2015

Pieter Steinz, Waanzin in de wereldliteratuur, Amsterdam 2015 (Boekenweekgeschenk)

Scroll naar boven

Donderdag 9 mei

Hemelvaartsdag

Zijn we gesloten